Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 10 september 2011 @ 22:21 door Calamandja , 1081 keer bekeken

Controversiële naakten Thom P…

 

In de robuuste, overwelfde ruimtes van Kunstfort bij Vijfhuizen staan vijf beelden van naakte vrouwen. Het zijn wonderlijk realistische wezens in wonderlijke poses. ’Armed en relativelly dangerous’ heet de expositie die zondagmiddag wordt geopend.

,,Het was een oude wens van mij om een tentoonstelling te maken met de beelden van Thom Puckey’’, zegt Saskia Monshouwer die nu voor de tweede keer door kunstfortdirecteur Holger Nickisch uitgenodigd is om een expositie samen te stellen in dit historische verdedigingsbolwerk, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
Monshouwer vertelt dat ze het eigenzinnige werk van de Engelse beeldhouwer Thom Puckey (1948), die sinds 1978 in Amsterdam woont en werkt, al jaren volgt en hier een ideale kans zag zijn werk te presenteren. Ze is getroffen door de contrastwerking tussen de naakte, kwetsbare vrouwen en de ruwe wapens, door de poses die even onschuldig als controversieel zijn, legt Monshouwer uit. ,,De combinatie van deze levensgrote marmeren beelden met het fort is ook heel wonderlijk.''
De beelden zijn een al even wonderlijke mix van heden en verleden. De moderne wapens zijn minutieus uitgewerkt. Er spreekt gevaar uit, alleen wordt deze dreiging niet ondersteund door de lichaamshouding van de jonge vrouwen. Hun poses zijn citaten uit de kunstgeschiedenis. ,,Bijvoorbeeld uit het Franse en Italiaanse klassicisme van de 19de eeuw; een vorm van realisme dat eindigde in Symbolisme’’, vertelt Monshouwer. Een van de beelden is bijvoorbeeld gebaseerd op het schilderij - Oedipus en de Sphinx - van Ingres. Het beeld ’Figure Falling Backwards with 2 Carbines ’ daarentegen is gebaseerd op een andere klassieker: de beroemde foto ’Falling soldier’ van Robert Capa. Ook wie deze werken niet kent, ziet iets bevreemdends aan deze hyperrealistische voorstellingen van eigentijdse, in steen gevangen vrouwen.

Armed and relatively dangerous, Thom Puckey. Opening 11 sept. 15-18 uur. Te zien t/m 27 nov. Kunstfort bij Vijfhuizen, Fortwachter 1, Vijfhuizen. www.kunstfort.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.