Geplaatst op zondag 15 juni 2003 @ 16:19 , 1446 keer bekeken
In 2003 wordt in musea en galeries in Nederland veel aandacht geschonken aan het werk van de vorig jaar op 99 jarige leeftijd overleden kunstenaar Sierk Schröder. Ook het Museum Rijswijk brengt een hommage aan deze virtuoze tekenaar en schilder met een tentoonstelling gericht op een nog vrij onbekend aspect van zijn oeuvre. De ruim 100 schilderijen, tekeningen en aquarellen zijn veelal afkomstig uit een particuliere collectie en de meesten worden hier voor het eerst aan het publiek getoond.

Een rode draad in het oeuvre van Sierk Schröder (1903-2002) vormt zijn fascinatie voor het vrouwelijk naakt. In honderden krijttekeningen, aquarellen, pastels en olieverfschilderijen legde hij zijn modellen vast. Schröder is in al zijn werk een vituoos tekenaar, die in enkele trefzekere lijnen ieder onderwerp kan neerzetten. In zijn modelstudies echter, overstijgt hij zichzelf. Niet alleen de plasticiteit van het lichaam geeft hij weer in enkele lijnen en subtiele kleurnuances, maar ook de persoonlijkheid en vooral de sensualiteit van ieder model. Uit de jaren tachtig dateren prachtig uitgewerkte pastels op ongeprepareerd linnen, waarvan op de tentoonstelling ook voorbeelden te zien zijn.

De aanleg voor tekenen manifesteerde zich al op jonge leeftijd bij Sierk Schröder (1903-2002). Desondanks volgde hij een opleiding aan de Middelbare Koloniale Landbouwschool. Toen een carrière in Nederlands-Indië weinig perspectieven bleek te bieden, kreeg hij van zijn vader alsnog toestemming voor een opleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Naast alle verplichte vakken volgde hij ook de avondcursussen modeltekenen onder leiding van Henk Meijer. De ervaring om naar levende modellen te tekenen beviel hem zo goed dat hij besloot geen tekenleraar te worden maar te trachten als 'vrij kunstenaar' in zijn levensonderhoud te voorzien.

In 1925 vertrok hij naar Parijs, waar hij overdag lessen volgde in het atelier van André Lhote en 's avonds naar levend model tekende in een atelier in de Rue de la Grande Chaumière. Ziekte noopte hem zijn verblijf in Parijs te beëindigen. Hij vestigde zich in Den Haag en voorzag in zijn levensonderhoud met het illustreren van boeken en het tekenen van politieke prenten.

Na het winnen van de Koninklijke Subsidie kreeg hij zijn eerste portretopdrachten, die in de jaren dertig in aantal toenamen na gunstige kritieken op zijn eerste solotentoonstellingen. Decennia lang verdiende Schröder zijn inkomen met portretschilderen. Dit stelde hem tevens in staat ook vrij werk te vervaardigen: stillevens, interieurs en bovenal modelstudies. Een ander geliefkoosd onderwerp van Schröder was het interieur van zijn ateliers in Den Haag en Wassenaar. Behalve een werkplek was zijn atelier voor hem ook een verzamelplaats voor talloze objecten die hem qua vorm of kleur boeiden. In de interieurtekeningen zijn veel van deze objecten terug te vinden.
INFO:
Stichting Sierk Schröder:
http://www.sierkschroeder.com