Kijken naar naakt: het oog wil soms wat minder

Geplaatst op zondag 14 januari 2007 @ 18:27 , 548 keer bekeken

Het was in het nieuws. Honderden mensen stonden in hun blootje in Brugge en trotseerden de koude en natte weersomstandigheden voor een foto van Spencer Tunick. Is het: uit nieuwsgierigheid, voyeurisme, of een drang naar oorspronkelijkheid; want we zijn tenslotte allemaal in ons blootje geboren. Het kijken naar naakt kan boeiend zijn. Taboe. Niets wordt zo verdrongen of in een keurslijf gestoken als het blote menselijk lichaam. De mens zonder kleren verketterd, al eeuwenlang, hoewel het in de kunstwereld wemelt van naakte afbeeldingen. Een kunstenaar ziet het naakt als een object, en dat kan nogal eens verschillen naargelang de techniek en het materiaal waarmee het creatief ontwerp gemaakt wordt. Veelal is enige kennis van de anatomie de basis of een hulpmiddel.

Naaktanno96 (18K)

Ten tijde van Rubens waren mollige naakte vrouwen alom aanwezig op z'n schilderijen, maar tegenwoordig zie je alleen nog maar gestroomlijnde lichamen op reclamedrukwerk van een zonnebank of bij een parfumfles. Stefan Beyst maakte een studie over het kijken naar naakt:

Toch lijken de mensen een zekere gĂȘne aan de dag te leggen als dit onderwerp ter sprake komt. Ook de onderzoekers, die er anders niet voor terugdeinzen om in de duisterste uithoeken van de menselijke ziel te gaan speuren, lijken maar al te graag voorbij te gaan aan het meest beoefende erotische tijdverdrijf. Ik had in toenemende mate de indruk voor een grotendeels maagdelijk terrein te staan.

Gerelateerde links


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: