Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 04 september 2011 @ 13:45 door Calamandja , 1089 keer bekeken

'Strong-naakt' fleurt Stadhav…

  

In Bergen op Zoom bestaat het al zes jaar, vanaf vandaag kan ook kunstminnend Steenbergen kennismaken met de kijkdoosformule.

Foto hierboven: Sandra Houtepen-Strong in het oude winkelpand aan de Kaaistraat. Kunstforum opent hier vanmiddag de eerste 'kijkdoos'.foto Tonny Presser/het fotoburo

Het mes snijdt aan twee kanten: kunstenaars krijgen een podium om hun werk te laten zien en winkelcentra worden levendiger door kunst in leegstaande winkels te plaatsen. Sandra Houtepen-Strong (51) krijgt de primeur. Haar doeken hangen vanaf vandaag in de etalage van de voormalige loodgieterzaak van Léautaud, een hoekpand aan de Kaaistraat. Een verwaarloosde ruimte, maar de winkelpui leent zich prima om de naakten van de schilderes te laten zien.


De kijkdoosformule dus. Het idee is afgekeken van het Bergse Kunstforum, waarvan nu een Steenbergse variant bestaat. Sandra maakte al deel uit van het Kunst- en Cultuurplatform Steenbergen. "Hier werken we samen met het project Stadhaven, een verzamelnaam voor alles wat het winkelhart van Steenbergen weer bruisend kan maken. Als kunstforum hopen we dat op deze manier te doen. En als de winkel weer verkocht of verhuurd wordt, pakken wij ons boeltje weer in."

En anders hangen de werken van Sandra, die signeert met haar Engels klinkende meisjesnaam Strong, drie maanden in de etalage. "Australisch. Toen Nederlanders in de jaren vijftig massaal naar Australië emigreerden, besloot mijn vader het omgekeerde te doen. Hij vond gelijk werk." 

Sandra later ook. Ze is psychopatholoog, maar had slaapapneu en werd afgekeurd. "Vier hartinfarcten, gelukkig bijtijds gereanimeerd. Het zit in de familie. Bij mijn vader en broers kwamen ze te laat. Ik werd 40 kilo zwaarder, lig dagelijks twee uur aan de beademing, maar ben er nog. Schilderen, mijn nieuwe passie, is mijn levenselixer." Toen ze zes jaar geleden haar huidige man achterna ging vanuit Goirle naar Steenbergen, wilde ze wel wat om handen hebben en beetje contacten leggen. "Aangesloten bij een schildersclubje, vervolgens een atelier boven Autocar begonnen. Da's praktischer."

Ze werkt veel met aardetinten en schildert vaak naakte mensen. "Dat ontstond bij toeval. Na een expositie vroeg een vrouw of ik ze voor me mocht poseren om haar man te verrassen. Dat viel in de smaak, waarna ik steeds meer blote modellen kreeg."

Betekende wel dat de pastoor haar werken niet in de kerk toeliet. Vanmiddag om 16.00 uur mag wethouder Cor van Geel al dan niet goedkeuring geven aan de eerste kunstzinnige 'kijkdoos' van Steenbergen.

Bron: BNDeStem.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.