Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 28 augustus 2012 @ 00:59 door Calamandja , 979 keer bekeken

Geen naakten bij Selexyz Domi…

MAASTRICHT - Ze hangen nu een paar dagen in de lunchroom bij Selexyz Dominicanen, de aquarellen van Brigit Viegen. De Maastrichtse exposeert werken van Maastricht ‘by night’ en bloemen. Dat is echter niet het enige dat ze maakt; ook fabriceert zij kunstwerken van naakten, andere steden en abstracten. Maar haar naakten zijn eigenlijk nog het meest in trek. Waarom hangen deze er dan niet?

“Naakten mogen niet, dus dan houdt het al snel op”, zo verklaart Viegen lachend op de vraag waarom zij dan heeft gekozen voor de Maastrichtse werken en bloemen. De kunstenares heeft al vaker gevraagd om haar naakten te mogen exposeren in de boekhandel, maar dat wordt geweigerd. "Het is niet zozeer omdat het een kerk is, maar omdat het voor de klanten aanstootgevend zou kunnen zijn in de lunchroom van Coffeelovers", zo verklaart promotie-medewerkster Desirée Verbeet van Selexyz.

Vier jaar geleden heeft Viegen ook al geëxposeerd in de Dominicanenkerk en met succes. Dit is mede gekomen doordat ze werkzaam is geweest bij Selexyz, maar ze blijft bescheiden: “Als ik niet goed zou zijn, zouden mijn werken hier niet hebben gehangen.” Nu al komen er verschillende reacties binnen op haar expositie. “Toch heb ik nog niet zoveel persoonlijke reacties gehad”, zegt Viegen. “Ik ben hier namelijk niet zelf aanwezig en we hebben ook geen officiële opening gehad.”

Haar werk is nog tot 7 september te bewonderen. Maar mocht je meer interesse hebben in haar werk, ze geeft tegenwoordig ook workshops en lessen in gemengde technieken en aquarel.

Reactie winkelmanager Ton Harmes:

Al vanaf onze start in 2006 organiseren wij gemiddeld 7 à 8 exposities per jaar. Vele Maastrichtse en Limburgse kunstenaars hebben we inmiddels mogen verwelkomen; kunstenaars als Paul Tieman, Jan Geusebroek, Chrit Rousseau, Ingrid Paulussen, Ellen Deben, Etiënne van Sloun, etc.

 

Bij de gesprekken voorafgaand aan een expositie komen de ideeën van en de invulling door de kunstenaar natuurlijk uitvoerig aan de orde. Wij zijn benieuwd daarnaar en vinden het de verantwoordelijkheid van de kunstenaar een selectie van de te exposeren werken te maken. Het is zijn of haar expositie. De vrijheid en de artistieke keuze zullen wij graag respecteren. In deze gesprekken komen alle elementen die samenhangen met een expositie aan de orde, dus ook de locatie en de omgeving. Niet iedere locatie leent zich voor elke expositie. Een mening die iedere kunstenaar die bij ons geëxposeerd heeft, met ons deelt.

Dat kunstwerken soms controversieel blijken of tot discussie leiden, is voor ons geen reden om in de verantwoordelijkheid van de kunstenaar te treden.

Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de zeer succesvolle expositie van Ingrid Paulussen die hier in november 2008 gehouden is en waarbij een aantal portretten van vrijwel naakte kinderen ook tot discussie hebben geleid. Voor ons geen reden om ook maar iets aan ons beleid te veranderen.

Er zijn namelijk ook soms controversiële omslagen die onze boeken sieren. Naakt is voor ons geen taboe en geen verbod.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.