Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 05 maart 2020 @ 18:21 door Calamandja , 298 keer bekeken

In de grote tentoonstelling De tranen van Eros: Moesman, Surrealisme en de Seksen toont het Centraal Museum Utrecht het werk van de enige officieel erkende Nederlandse surrealist Johannes (Joop) Moesman (1909-1988) in de context van zijn internationale mannelijke tijdgenoten. Naast Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst is er voor het eerst veel ruimte voor vrouwelijke surrealisten als Leonora Carrington, Leonor Fini, Dorothea Tanning en Unica Zürn. Daarnaast bieden werken van hedendaagse kunstenaars zoals Sarah Lucas, Gillian Wearing, Paul Kooiker en Viviane Sassen een actueel perspectief op het thema van de tentoonstelling.

J.H. Moesman - Ontmmoeting (1932)

Met De tranen van Eros: Moesman, Surrealisme en de Seksen willen we bezoekers inzicht bieden in het oeuvre van Moesman in relatie tot de tijd waarin hij leefde en tot de veranderde hedendaagse maatschappij. Vertrekpunt van de tentoonstelling is Moesmans obsessie met vrouwen en seks.
 
Voor de surrealisten vormden seksuele driften, net als dromen, een sleutel tot het bevrijden van het onderbewuste. Met hun radicaal vernieuwende, erotische beeldtaal verzetten ze zich tegen het verstikkende conformisme en rationalisme van hun tijd.
Tegelijkertijd lagen de seksuele verhoudingen nog redelijk vast: in een door mannen gedomineerde wereld verkenden vrouwelijke surrealisten hun eigen subjectieve
werelden. De tentoonstelling onderzoekt niet alleen het mannelijke perspectief, maar wijdt ook een belangrijk deel aan dit andere, vrouwelijke perspectief.

J.H. Moesman - Zelfportret (1935)

DE TRANEN VAN EROS – MOESMAN, SURREALISME EN DE SEKSEN 
Centraal Museum Utrecht - tot en met 24 mei 2020.
 
De tranen van Eros is onderdeel van MoesMánia2020, de culturele manifestatie die van
14 tot en met 29 februari in Utrecht plaatsvindt om Moesman te eren.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.